در سطح جهان، زغال سنگ و به دنبال آن گاز، بزرگترین منبع تولید برق است. از میان منابع کم کربن، نیروگاه های آبی و هسته ای در مجموع بیشترین سهم را دارند. اگرچه باد و خورشید به سرعت در حال رشد هستند.با نگاهی به ترکیب برق کشورهای خاص، می توانیم تغییرات چشمگیری را در طول زمان مشاهده کنیم. بطور نمونه برای انگلستان سهم زغال سنگ از منبع بیش از نیمی از برق در اواخر دهه 1980، اکنون به تنها چند درصد کاهش یافته است که نشان دهنده تغییر اساسی در چشم انداز انرژی کشور است.مطابق با تصویر مصرف کنونی برق در جهان 25 هزار تراوات ساعت در سال 2023 اعلام شده است. انتظار می رود تا سال 2050 این مقدار به 36 هزار تراوات ساعت برسد.
در سطح جهان، بیش از یک سوم برق ما از منابع کم کربن تامین می شود. با این حال، اکثریت هنوز از سوخت های فسیلی، عمدتا زغال سنگ و گاز تولید می شود. در طول دهههای گذشته، تعادل بین سوختهای فسیلی و منابع برق کم کربن نسبتاً بدون تغییر باقی مانده است. برخی از کشورها بیش از 90 درصد برق خود را از انرژیهای هستهای یا تجدیدپذیر دریافت میکنند - سوئد، نروژ، فرانسه، پاراگوئه، ایسلند و نپال .ما باید از این نمونه های سطح کشور درس بگیریم. در سالهای آتی، با برقرسانی به سایر بخشهای سیستم انرژی (مثلاً روی آوردن به خودروهای الکتریکی)، تسریع انتقال به برق پاک اهمیت فزایندهای پیدا خواهد کرد. ما باید به مقدار زیادی برق کم کربن تکیه کنیم. تصویر زیر پراکندگی کشورهایی که به انرژی پاک تکیه کرده اند را نشان میدهد. که روز به روز به تعداد این کشورها افزوده میشود.
سوخت های فسیلی مجموع زغال سنگ، نفت و گاز هستند. آنها در مجموع بزرگترین منبع انتشار جهانی دی اکسید کربن (CO2) هستند. بنابراین، ما باید از آنها دور شویم. اما کشورهای زیادی نیز به انرژی هسته ای متکی هستند. فرانسه بخش قابل توجهی، حدود سه چهارم، برق خود را از انرژی هسته ای به دست می آورد. در ادامه نقشه پراکندگی کشورهایی که بر انرژی فسیلی تکیه میکنند نشان داده شده است. زغال سنگ در حال حاضر بزرگترین منبع برق در سطح جهان است و منبع غالب برای بسیاری از کشورها باقی مانده است . همانطور که در گراف و پراکندگی جغرافیایی دیده میشود هنوز بسیاری از کشورها از توجه به منابع پاک غافل هستند. 35 درصد از سهم تولید برق جهان توسط منابع ذغال سنگ و 22 درصد توسط منابع گاز طبیعی تولید میشود. این نشان میدهد تلاش های بیشتری توسط دولت ها و انجمن های حمایت از زمین پاک گام مهم تری در کشورهای کمتر برخوردار بردارند.
منبع :
https://ourworldindata.org/electricity-mix
دیدگاه خود را بنویسید